Ovo mjesto stvoreno je kao skup znanja koja su često tražena od korisnika, polaznika, kupaca ili prijatelja Sapunerije Rustike. Ovdje se nalaze opće i detaljne informacije o proizvodima, Sapuneriji samoj, postupcima izrade sapuna i slično, ali i odgovori na često postavljana pitanja. Molimo, prije nego što nam se javite sa svojim upitom, provjerite da rješenje već nije ovdje! Hvala

Sapuni i kozmetika

Zašto je Kruti šampon idealan za moju kosu?

Ono što u naš kruti šampon stavljamo je “morsko ulje”. Proizvod nije toliko poznat širokim masama iako je izvrsna stvar. Nabavljam ga u vjetrosolani Ramova u Krvavici (kraj Makarske). Višestruko nagrađivani inovator Ivan Šimić i njegova vrijedna obitelj proizvode cvijet soli koji je izvrstan proizvod i nastojim da je uvijek u mojoj kuhinji.
“Morsko ulje” dobiveno je u proizvodnji tog cvijeta soli isparavanjem mora u kojem je uklonjena većina vode. U tom “ulju” se nalaze supergusti tekući minerali mora. Pevladava magnezij (60% u odnosu na druge minerale). Tekući minerali Jadranskog mora obiluju i brojnim drugim mineralima u tragovima, pa čak zlatom i srebrom. Razlikuju se sastavom od minerala Mrtvog mora ali nipošto ne znači da su lošiji.
Minerali su jako dobri prema tjemenu, koži općenito. Poboljšavaju cirkulaciju, smanjuju iritacije, meni su se pokazali izvanredni u mnogo stvari i zato svima preporučam njihove proizvode; zato ih koristim kao sirovinu gdje su od pomoći. A to je u prvom redu iritirano tjeme.

Zašto je Kruti regenerator idealan za moju kosu?

NAš regenerator je napravljen kao univerzalan, pa je pogodan za svaku vrstu kose. Nanosi se nakon šamponiranja i ispire. U našem kondicioneru je baza kationski tenzid koji lijepo dovodi ljuskice u red. Imamo i naše ekstra djevičansko maslinovo ulje za ukrotiti neposlušne lepršave kose, kao i kokosovo ulje koje će brže prodrijeti u tanke vlasi i tako ih zaštiti. Tu je i ricinusovo ulje koje stvarno omekša kosu.

Radionice i tečajevi

Što se uči na radionicama?

Naše radionice uključuju teoretski i praktični dio, kako biste dobili kompletan pregled nad izradom i ovladali stvaranjem vlastitih recepata za sapune primijenjenim za različite potrebe. Na radionicama se uči teorija o baznim i mirisnim uljima, objašnjava se bojenje i trag sapuna i uči se o mjerama zaštite za rukovanje kaustičnom sodom. Sva ta znanja se na kraju objedinjuju sa savjetima i trikovima za lakši početak.

Uključuje li radionica pravne savjete za osnivanje vlastite proizvodnje?

Radionica uključuje teorijska i praktična znanja za proizvodnju sapuna, ali ne uključuje pravnu podršku za otvaranje vlastite firme/obrta koja bi se bavila sapunima. Sapunerija Rustika ne nudi usluge birokracijske pomoći svojim korisnicima.