was successfully added to your cart.

INCI lista; najbolji vodič pri kupovini

By 16. studenoga 2014.Novosti

Domaci_sapuni

Želite kupiti domaći sapun? Ok. Pročitajte INCI listu! To je ono napisano malim slovima na poleđini sapuna. To je jedino što vam govori nešto o proizvodu. Ono čemu vjerovatno težite je da su ulja koja su korištena u toj saponifikaciji PRIRODNA ULJA. (ne mineralna ulja, ne SLS…)

Prije kupnje uvijek pročitajte i proučite INCI listu. Ona je jedino na što se možete osloniti za početak pri izboru bilo kakavog, a pogotovo  proizvoda na bazi prirodnih ulja. Svaki proizvođač dužan je na sapunima navesti INCI listu. Onaj koji nema INCI listu ne navodi svoje sastojke kako treba i nemojte kupovati takvu stvar.

Najpopularnije i najalarmantnije je navođenje BILJNA, ORGANSKA ILI GLICERINSKA BAZA pod sastojke. Napominjem da biljna baza u sastojcima ne znači ništa (to znači nisu pravilno navedeni sastojci). Kad neko navede baza, to poziva na veliki oprez. Onaj koji kupuje tu bazu treba sate baze prepisati njenu INCI listu. Ako to nečini, ne čini ili iz neznanja ili jer pokušava sakriti sastojke.

Primjer dobre INCI liste na sapunu:
INCI: Sodium Olivate, Sodium Palmate, Sodium Cocoate, Aqua, Glycerin, Cymbopogon Citratus (Lemongrass)Oil, Mel, Capsicum Frutescens Fruit Powder
Ovo je lista mog sapuna sa medom. Sastojci su uvijek navedeni redosljedom po količini korištenja sastojka. U ovom slučaju najviše je saponificiranog maslinovog ulja. Ako Sodium Olivate stoji na trećem mjestu, znači da se koristilo manje od trideset posto maslinovog ulja u sapunu. Čest slučaj sa skupljim baznim uljima poput shea buttera ili avokada je da se reklamira sapun sa avokadom, a vrlo malo ga je u sapunu. Npr. ako je Sodium Sheabutterate na petom ili sedmom mjestu znači da je tog ulja manje od 15 posto.

Tvrdnja da je sapun sapun, bez obzira koja ulja koristili, je previše banalna. Saponificirano kokosovo ulje ima skroz drugačija svojstva zbog sasvim drugačijeg omjera masnih kiselina. Kokosovo ulje dobro pere, maslinovo dobro njeguje. Zato saponificirano kokosovo ulje stvara sasvim drugačiji sapun nego saponificirano maslinovo ulje. Također u maslinovom ulju ima mnogo spojeva (steroli, neki polifenoli) koji ostaju u sapunu i nakon procesa saponifikacije.

Sapuni koji se rade hladnim postupkom imaju višak ulja, koji iskustveno gledano, dodatno njeguje kožu. U takvim sapunima se ne koriste nikakve nepotrebne kemikalije. Također se iz tih sapuna ne vadi glicerin koji je nastao saponifikacijom, što je slučaj kod konvecionalnih sapuna. Sve to doprinosi tome da sapuni ne isušuju kožu kao oni konvecionalni.

Moja je praksa pokazala da osim pravilnog korištenja masnih kiselina, med u sapunu također čini razliku.

Dakle, da ponovimo. Kad gledam u navedene sastojke, ja bih izbjegavala, ako želim kvalitetan sapun:
1. SLS!!! Sodium laureth ili lauryl sulfate
2. mineralna ulja
3. navedeno nešto kao biljna baza (jer to ne znači ništa, pošto svašta može biti baza)
4. umjetne mirise

Osobno ne bih voljela kupiti ni sapun sa alkoholom jer isušuje kožu. Iz istog razloga ne bih voljela koristiti sapune koji su većinski od kokosovog ili palminog ulja, jer nemaju neka bitna svojstva njege.

Pozdrav do slijedećeg posta!.

Author ana

More posts by ana