izrada domaćih sapunaSuživot čovjeka i masline bio je vijekovni uvjet opstanka žitelja naše obale. Tako su i žitelji Gornjih Tučepi, sve do početka 60-ih godina prošlog stoljeća i razvoja turizma, živjeli po padinama Biokova isključivo obrađujući svoju škrtu zemlju.

U takvim okolnostima, uz masline i od maslina, razvijala se i obitelj Delić.  Prvi put se spominje daleke 1695. godine u turskom popisu stanovništva.  Po predaji mještana, zaseok Delići je kraj gdje su masline uvijek dobro rađale.

P3290224Stara kamena kuća okružena maslinama, udaljena od urbanog načina života, idealno je mjesto za život u potpunom skladu s prirodom. Imala sam sreću posao grafičke dizajnerice zamijeniti poslom koji mi omogućuje uživanje u zdravoj, prirodnoj hrani kao  i proizvodnju zdravih pripravaka za  njegu sebe i svoje djece. Istovremeno se u meni budila sve snažnija želja za svojim mirisima, svojim sapunima, kremama za njegu tijela, deodorantima, prašcima za rublje…

Rođenjem djece pomnije sam počela proučavati sastojke u proizvodima za bebe. Došla sam do šokantnog otkrića da moj otac u radionici skida masnoće s motora istim sredstvom (SLS) koji se nalazi i u većini kupki za kupanje beba. Znala sam kako naći rješenje i kako uz pomoć recepata naših baka, poboljšanih za nove spoznaje, iskoristiti tekuće zlato iz našeg obiteljskog poljoprivrednog  gospodarstva. Tako je počela izrada posve prirodnih sapuna.

Kako nastaje naše extra djevičansko maslinovo ulje

Biljni sapuni, nastali hladnim procesom saponifikacije u kojem maslinovo ulje i kaustičnu sodu miješamo (ne kuhamo), zadržavaju sva svojstva ulja. Hladno proizvedeni sapuni sadrže određeni višak nesaponificiranog ulja koji njeguje i ne isušuje kožu. Time se hladni sapuni razlikuju od ostalih sapuna. Ne koristimo proizvode životinjskog porijekla. Brinemo tako o svojoj koži jer loj ili mast znaju začepiti pore i brže se kvare. Ne koristimo nikakve kemikalije, konzervanse ili sintetičke mirise. Ne zagađujemo okoliš plastičnom i nepotrebnom ambalažom jer sapuni ne trebaju plastične bočice. Koristimo reciklažni materijal i potičemo rast i razvoj  domaće poljoprivrede.

Naš OPG  registriran je prije 12 godina i od tada stalno nastojimo unaprijeđivati znanja i tehnologiju obrade maslina. Vjerujemo da je kvaliteta glavne baze – ulja, osnova u učinkovitoj njezi kože.

Mi u medijima:
Emisija Tonke Alujević “Nemiran Duh”
Slobodna Dalmacija.