was successfully added to your cart.

Smilje

By 29. siječnja 2015.Novosti

Helichrysum italicum je mediteranska biljka koja pripada obitelji Asteraceae. Ova biljka široko je raširena u području kamene, sušne i pješčane mediteranske regije duž istočne obale i po otocima Jadrana. Biljka koju megakompanije koriste na veliko, promičući njena pomlađujuća svojstva. Eterično ulja smilja sa raličitih lokaliteta se bitno razlikuje (kvalitetom i sastavom). Hercegovačko i južnodalmatinsko smilje je daleko najveće kvalitete i time najcjenjenije na tržištu. Kao i naša kadulja. Dalmatinsko smilje je kvalitetnije od istarskog, provansalskog, grčkog, talijanskog smilja koje kupujemo u našim drogerijama.

Ima monogo kvaliteta kod unosa uroganizma ali je najviše traženo zbog svog djelovanja na koži.

Negativne strane smilja: Smilje uzrokuje vazodiletaciju.
Smanjuje sadržaj alfa globulina u krvi, a povećava sadržaj beta i gama globulina.
Osobe sa bolestima pretjeranog krvarenja bi trebale konzultirati liječnika pri korištenju smilja. Osobe koje imaju začepljene krvne žile od ovoga možda mogu imati prednost. Svejedno, priupitajte liječnika. Nije ga dobro koristiti, zbog širenja krvnih žilica, kod stanja kao što su rozacea i kupreoza.

Pozitivne strane:
melem od smilja (Z. Devetak)
-Smilje je izvrstan antioksidans, antilergik i baktericid. Ima snažno protuupalno i protivirusno djelovanje i zato smilje, bolje i brže nego velika većina ispitanih biljaka zacijeljuje, pa čak i dezinficira rane.
-Smilje je dobar stimulator ishrane i disanja. Čajevi od smilja su dobri za sve dišne probleme i želućane tegobe.
-Smilje ima dobar učinak u borbi protiv herpes virus-1

Sakupljaju se svježi cvjetovi u početku cvatnje, sa što kraćom stapkom, najbolje u vrlo ranu zoru. Cvijet se lako upali, pa ga treba destilirati u istom danu. Od tone cvijeta se dobije litra ulja. Ako se od cvijeta radi macerat, ili se ostavlja za pripremanje čajeva, najbolje je brati samo cvjetove, bez stapki, jer stapke sadrže deset puta manje eteričnog ulja. Ipak, stapke je teško brati i odvajati. Također, ovo cvijeće se odmah nakon branje mora rasprostrijeti za sušenje u hladnoj i suhoj prostoriji. Macerati se rade tako da se suhe biljke potope u stabilno ulje, npr. maslinovo i ostave dobro zatvoreni više od mjesec dana na toplini od otprlike 40 stupnjeva. Sunce bi trebalo izbjegavati zbog toga što ulja na visokim temperaturama i svijetlosti nepotrebno oksidiraju.

Pretpostavljam da bi zbog toga svega sa maceratom smilja u maslinovom ulju bilo više nego poželjno začinjati salate i druga jela (iako je malo gorko) i bilo bi zdravo i piti čaj od smilja.
Da li nešto usporava starenje je prilično teško dokazivo jer se ne može uzeti u obzir kojom brzinom bi neka osoba inače starila.

Neka smilje, pogotovo ako živite u Dalmaciji ili južnoj Hercegovini, postane biljka koju ćete uvijek imati u kući..

Author ana

More posts by ana