Odgovori na najčešća pitanja vezano za tečaj izrade sapuna hladnim postupkom

Svakako treba proći teoretski online dio (97 Eura). Tek nakon toga možete pristupiti praktičnom dijelu uživo (zajedno iznose 194 Eura). Praktični dio preporučujem početnicima, ali nije nužan iako je mnogo privlačniji i zabavniji.

Moja baba je radila sapun, koliko to može biti komplicirano?

Na ovom tečaju mi učimo raditi sapune hladnim postupkom. To je sasvim drugačija metoda od metode potpunog prokuhavanja kojom je to radila naša baka. Kako radim dugo godina obje vrste sapuna (uskoro će biti dostupan i početnički tečaj izrade metodom potpunog prokuhavanja) znam da je potpuno prokuhavanje sapuna, ako ćemo to raditi kao ozbiljan zanat, daleko složenije od onoga što su radile naše bake i sapuna hladnim postupkom zajedno.

Izrada sapuna hladnim postupkom je jednostavan posao ali u kojem puno toga može poći po zlu. Ja objašnjavam suvislo sve na što trebate paziti i učim vas prepoznati greške. To je najbitniji dio ovog posla koji je zanemaren kod mnogih tečajeva. Uglavnom mi dolaze ljudi koji su prošli nekoliko tečajeva i rade sapune godinama zbog toga da nauče proces kako treba. Mnogi početnici se 100% fokusiraju na izgled sapuna i misle da mogu preskočiti potrebnu teoriju. Iako učim osnove oslikavanja, tj. učim ovladati svim faktorima saponifikacije za kontroliranje polaganog oslikavanja sapuna, najbitnije je da sapun ispadne siguran i kvalitetan, a tek onda da lijepo izgleda.

Koliko sve to skupa traje?

Ima cca 5 sati video materijala i skripta. Nakon toga imamo Q&A gdje objašnjavam sve nejasno te daljnju podršku u fb grupi.

Da li na tečaju učimo raditi sapun s medom, s kozjim mlijekom, s lavandom, itd.?

Ovo su sve dodaci i relativno je jednostavno dodati ih u sapune. Naravno da se i to prolazi na tečaju. Sapun se radi od raznih ulja po izboru (maslinovo, kokosovo…) i NaOH (opasna kemikalija).

Da bi sapun ispao kako treba, nije potrebno da ima dodatke, potrebno je da znamo da je siguran i kvalitetan. Učimo raditi recepte od ulja po izboru ali i koje benefite pružaju dodaci i kako i koliko ih staviti u sapun.

Hoću li odmah nakon tečaja raditi sapune poput onih kod Sapunerije RVSTICA?

Ako si početnik, trebat će vremena da savladaš zanat, a onda ga je potrebno unaprijeđivati. Naravno, tvoji sapuni vremenom mogu biti jako lijepi ukoliko ćeš raditi i vježbati. Za početak je dovoljno da je sapun siguran i kvalitetan.

Da li nakon tečaja dobivam certifikat kojim mogu ovaj posao raditi?

Ne, nažalost! “Osim” znanja koje dobiješ za izradu sapuna hladnim postupkom i podrške prilikom samostalne izrade, pohađanjem ovog tečaja ne dobivaš nikakve certifikate koji ti mogu pomoći pri dobivanju norme od strane Ministarstva zdravlja. Ovdje ima tekst o tome što je sve potrebno za legalnu proizvodnju i prodaju sapuna i linkovima na ustanove koje vam davaju potvrde.

Koliko je ovaj posao opasan?

Natrijev hidroksid je potencijalno jako opasan i zahtjeva pažljivo rukovanje. Ovdje imate dosta detaljan tekst o mjerama opreza, prvoj pomoći i rukovanju sa NaOH.

Da li je moguće raditi sapune bez NaOH ili KOH?

Ugrubo rečeno NE. Da bi se ulja saponificirala zahtijevaju lužinu. Možete pretakati sapune koje je već netko napravio, ali ako želite sami raditi sapun i izabrati ulja za svoje potrebe, onda je potrebno raditi s lužinom.

Kako se prijaviti?

U bilo kojem trenutku nakon uplate dobivate pristup video materijalima koje možete pratiti svojim tempom, nakon čega slijedi sastanak preko Zooma gdje postavljate pitanja. Nakon toga u grupi podrške pitate i nastojimo rješavati sve probleme koje imate prilikom izrade. https://sapunerija.com/tecaj-izrade-sapuna-online/

Ako imaš još neko pitanje vezano za tečaj, piši mi na sapunerija@gmail.com, ovdje ili ga postavi u komentarima.

Moglo bi Vas zanimati:

recept za izradu sapuna za bebe
Sapun za bebe od svinjske masti

Sapun za bebe nikada ne bi smio sadržavati bojila, mirise i dodatke kako ne bi iritirao osjetljivu i nježnu kožu bebe. Za ovaj sapun potrebna su vam samo tri sastojka.

luksuzni sapun sa zeolitom
Recept za luksuzni sapun sa zeolitom

Ovaj luksuzni sapun sa zeolitom pruža izuzetnu čistoću i detoksikaciju kože. Zeolit u njegovu sastavu je mineral vulkanskog podrijetla koji je ujedno i najsnažniji prirodni detoksikator

Pokloni sebi užitak prirode

Provjerite! Moglo bi Vam se svidjeti...

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo.