Sapun s kozjim mlijekom

Prije početka izrade sapuna

Nikako ne raditi sapune ako niste pročitali uputstva za korištenje NAOH. Svakako pročitati čak i ako već jeste. U ovaj tekst je uloženo mnogo truda zbog vaše sigurnosti.

Sastojci:

  • Destilirana voda 200 g
  • NaOH 142 g
  • Kokosovo ulje 250 g
  • Palmino ulje 350 g
  • Maslinovo uljle 400 g
  • Kozje mlijeko 180 g

Postupak:

NaOH rastvorimo u vodi i čekamo da padne temperatura na cca. 34 stupnja. Za to vrijeme zagrijemo ulja na 38 stupnjeva. Pomiješamo NaOH i ulja štapnim mikserom i kada smo dobili trag, u sapunsku smjesu ulijemo kozje mlijeko. Još malo miješamo da se mlijeko spoji sa sapunskom smjesom nakon čega izlijevamo u kalup.

Dodatni savjeti i upute

Izrada recepata za sapune je zapravo jako jednostavan posao kada znate kako slagati ulja u odnosu na ono što želite dobiti sapunu. Ja sve recepte radim, kao i većina sapunjara diljem svijeta, u soapcalc-u.

Ako tražite recepte preko interneta, uglavnom znači da ih ne znate raditi sami. To znači da korištenjem tuđih recepata u koje niste sigurni možete napraviti ne samo loš nego i opasan sapun. Savjetujem da svaki recept za sapun koji prepišete provučete kroz sapunski kalkulator kako bi otklonili tu sumnju. Da li ste sigurni da sapun ima višak ulja ili višak NaOH? Ja sve sapune za tijelo radim za 5% viška ulja zbog sigurnosti te isto savjetujem svima.

Razlika je da li želim univerzalni recept ili slažem za neku posebnu osobu pa se prilagođavam njenim potrebama. Sapun s kozjim mlijekom radila bih za osobe sa suhom kožom, iziritiranom kožom i slično jer je ovaj sapun vrlo blag i nježan, a kozje mlijeko ima povoljne učinke na oštećenu kožu.

Recept za sapun s interneta…

Bez poznavanja kompletne materije, grešaka i razvojnih faza sapuna ne možemo očekivati da će sapun biti zaista uspješan. Ne možemo se osloniti samo na recepte. Ovo su neki okvirni recepti koji bi ljudima trebali pomoći da se upuste u izradu sapuna ali nipošto nisu garancija da će vam sapun ispasti dobro. Greške koje nastaju u sapunima se u 95% slučajeva događaju zbog nepoštivanja procesa a ne zbog lošeg recepta. To mi je pokazalo moje iskustvo detektiranja grešaka s preko 1000 polaznika.

Ako je ovo vaš prvi sapun i niste sigurni što točno radite…

vjerojatno imate puno pitanja i vjerojatno ćete ih imati još više prilikom samog procesa izrade sapuna. Poštujte sve sigurnosne mjere. Jedini način putem kojeg vam mogu garantirati da će vam sapun ispasti dobro jest da vas osobno naučim što i kako raditi. Niti najbolji i najtočniji recept za sapun vam neće pomoći ako niste savladali ispravnu tehniku izrade. Ako trebate, mogu vas naučiti o procesu izrade sapuna i saponifikaciji. Na tečaju mi možete postaviti sva pitanja koja imate vezano za izradu sapuna. Za online tečajeve prijavite se ovdje, a za kontaktne tečajeve (uživo) ovdje.

Moglo bi Vas zanimati:

Pokloni sebi užitak prirode

Provjerite! Moglo bi Vam se svidjeti...

PRIJAVI SE I OSTVARI

-10% na prvu kupnju


Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo.