Sapun za bebe od svinjske masti

recept za izradu sapuna za bebe

Prije početka izrade sapuna

Nikako ne raditi sapune ako niste pročitali uputstva za korištenje NAOH. Svakako pročitati čak i ako već jeste. U ovaj tekst je uloženo mnogo truda zbog vaše sigurnosti.

Sastojci:

  • Destilirana voda 280 g
  • Svinjska mast 1000 g
  • NaOH 134 g

Postupak:

NaOH rastvorimo u vodi i čekamo da temeperatura padne na cca. 28 stupnjeva. Za to vrijeme zagrijemo mast na 32 stupnja Celzijeva. Pomiješamo NaOH i mast štapnim mikserom i kada smo dobili trag izlijemo u kalup.

Dodatni savjeti i upute

Izrada recepata za sapune je zapravo jako jednostavan posao kada znate kako slagati ulja u odnosu na ono što želite dobiti sapunu. Ja sve recepte radim, kao i većina sapunjara diljem svijeta, u soapcalc-u.

Ako tražite recepte preko interneta, uglavnom znači da ih ne znate raditi sami. To znači da korištenjem tuđih recepata u koje niste sigurni možete napraviti ne samo loš nego i opasan sapun. Savjetujem da svaki recept za sapun koji prepišete provučete kroz sapunski kalkulator kako bi otklonili tu sumnju. Da li ste sigurni da sapun ima višak ulja ili višak NaOH? Ja sve sapune za tijelo radim za 5% viška ulja zbog sigurnosti te isto savjetujem svima.

Razlika je da li želim univerzalni recept ili slažem za neku posebnu osobu pa se prilagođavam njenim potrebama. Ovaj recept za sapun za bebe sadrži svinjsku mast što sapun čini osobito nježnim za kožu. Sapun za bebe nikada ne bi smio sadržavati bojila, mirise i dodatke kako ne bi iritirao osjetljivu i nježnu kožu bebe.

Recept za sapun s interneta…

Bez poznavanja kompletne materije, grešaka i razvojnih faza sapuna ne možemo očekivati da će sapun biti zaista uspješan. Ne možemo se osloniti samo na recepte. Ovo su neki okvirni recepti koji bi ljudima trebali pomoći da se upuste u izradu sapuna ali nipošto nisu garancija da će vam sapun ispasti dobro. Greške koje nastaju u sapunima se u 95% slučajeva događaju zbog nepoštivanja procesa a ne zbog lošeg recepta. To mi je pokazalo moje iskustvo detektiranja grešaka s preko 1000 polaznika.

Ako je ovo vaš prvi sapun i niste sigurni što točno radite…

vjerojatno imate puno pitanja i vjerojatno ćete ih imati još više prilikom samog procesa izrade sapuna. Poštujte sve sigurnosne mjere. Jedini način putem kojeg vam mogu garantirati da će vam sapun ispasti dobro jest da vas osobno naučim što i kako raditi. Niti najbolji i najtočniji recept za sapun vam neće pomoći ako niste savladali ispravnu tehniku izrade. Ako trebate, mogu vas naučiti o procesu izrade sapuna i saponifikaciji. Na tečaju mi možete postaviti sva pitanja koja imate vezano za izradu sapuna. Za online tečajeve prijavite se ovdje, a za kontaktne tečajeve (uživo) ovdje.

Moglo bi Vas zanimati:

Pokloni sebi užitak prirode

Provjerite! Moglo bi Vam se svidjeti...

PRIJAVI SE I OSTVARI

-10% na prvu kupnju


Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo.