Ispadanje kose: kako imati dugu a što zdraviju i ljepšu kosu?

Ovdje ne pričam o unosu nutrijenata (što bi bili proteini zobi) niti kako da se postigne balansirani unos vitamina i minerala za ispadanje kose. Nekima pomaže pojačan unos kupovnih suplemenata (kolagen ili domaći kolagen tj. juha od kostiju) te tinktura za moguće jačanje vlasi i zdrav rast kose (tinktura koprive).

Ovdje pričam o kondicioneru koji će zaštiti kosu od (daljnjeg) oštećivanja. Pričam i o održavanju kose 🙂

Zdrava vlas je jednako neispucana vlas. Iako je svaka duga kosa po definiciji oštećena kosa, jer se svaka dlaka vremenom ošteti.

O anagenoj fazi

Trajanje anagene faze (aktivni rast vlasi) je različito od osobe do osobe i vjerojatno je genetski nasljedno. Obično taje 3 do 7 godina. O tome ovisi dužina Vaše kose. U frizerskom salonu često gledam žene koje se ljute na frizerke zbog otpalih dlaka. Uvijek se tada sjetim priče o carici Sissy koja je imala izrazito gustu a tešku kosu do koljena. Osim nje, još je nekoliko sirotih žena robovalo toj istoj kosi. Prilikom četkanja je maltretirala služavke za svaku ispalu vlas. Sirote vlasi koje su došle do kraja svog životnog puta su oduvijek znale biti uzrok nevolji ženama koje su se brinule o tuđoj kosi.. Sisi je vjerojatno imala dugu anagenu fazu dok neke žene imaju vrlo tanku vlas i možda životni vijek od samo dvije, eventualno tri godine…

Zato evo istine s kojom se trebamo suočiti: Ako vam vlas ne ispadne danas prilikom pranja ili češljanja, ista ta vlas će ispasti sljedećih par dana sama od sebe. Dnevno ispada u prosjeku i do sto dlaka. Svaka dlaka dođe do svoga kraja 🙂

Aliia Nasyrova, žena s najdužom kosom na svijetu ima kosu duljine 230 cm. Svoju kosu ne boji, ne suši fenom, obavezno šiša vrhove svaki mjesec (ali vrlo škrto jer ako želite puštati kosu trebate se šišati redovito, naravno količina ošišane kose treba biti manja od narasle kose 🙂 ) te koristi one „čudesne“ no-tangle četke. Kosu pere jednom tjedno, a pošto se ne fenira treba joj čitav dan da se kosa osuši što ona i njen muž stavljaju redovito u svoj životni raspored. Naravno, gotovo nitko od nas nema vremena ni volje za tako nešto. No to ne znači da ispadanje kose kod nje ne postoji. Ovaj drastičan primjer je koristan jedino zato da prikaže da je preventiva u očuvanju „cjelovitosti“ vlasi najbitniji dio ako želite imati dugu a zdravu kosu. I ako vam vaša anagena faza to dopušta, naravno.

Da zaključimo:

  1. Redovito šišanje vrhova je bitno jer čim se ispucani vrhovi počnu trljati jedni o druge, sve se brže i sve više oštećuje vlas. Moj frizer kaže da je dovoljno šišati se dvaput godišnje (prije i poslije ljeta), ali u tom slučaju nećemo puštati frizuru za Guinnessovu knjigu rekorda. Mokra kosa je sklonija pucanju pa je jako bitno da se kosa ne češlja i što manje trlja u mokrom stanju. ( Aliia vjerojatno koristi blage šampone koji ne iritiraju kosu i vlasište te kondicionere koji štite kosu od trljanja, oštećenja i vanjskih utjecaja što također pomaže očuvanju vrhova.)
  2. Četkanje obavljati no-tangle četkama ili drugim četkama koje su blage
  3. Izbjegavanje sunčanja kose, vezivanja gumica ili korištenje manje agresivnih gumica za kosu, smanjiti toplinsko, kemijsko i mehaničko “maltretiranje” kose na minimum
  4. Kod kovrčave kose koja je u pravilu dosta suha, kod obojene ili na drugi način kemijski tretirane kose, kod jako dugih netretiranih kosa potrebno je pogotovo koristiti kondicioner (regenerator) nakon šamponiranja

Sprječava li regenerator ispadanje kose?

Osim što daje kosi mekoću i sjaj te je čini podatnijom za oblikovanje, brže se suši i manje oštećuje prilikom feniranja, regenerator štiti i od (daljnjeg) svakodnevnog oštećenja.


Kondicioneri rade tako da popune rupice u oštećenju kutikule do sljedećeg pranja, učine kutikulu glađom i tako smanje trljanje vlasi i daljnje oštećivanje na minimum. Mogu se stavljati i razna ulja na vrhove kose, što se oduvijek radilo, ali kationski tenzidi mnogo bolje se vežu za kosu do sljedećeg pranja, nisu masni što smeta nekim kosama i ljepše izgledaju. Dakle, ako pričamo o odgovarajućem kondicioneru nemoguće je da se sastoji od svih sirovina koje se nalaze u prirodi bez dodane laboratorijske obrade. Zato kondicioner nije u potpunosti “prirodni” proizvod.


Naravno, ako kosa podnosi, dobro je čak i nakon takvih kondicionera na suhu kosu nanijeti malo ulja na vrhove. Regenerator dakle neće direktno spriječiti ispadanje kose, no zaštitit će kosu i time joj dati veće šanse za dulji život. 

Moglo bi Vas zanimati:

recept za izradu sapuna za bebe
Sapun za bebe od svinjske masti

Sapun za bebe nikada ne bi smio sadržavati bojila, mirise i dodatke kako ne bi iritirao osjetljivu i nježnu kožu bebe. Za ovaj sapun potrebna su vam samo tri sastojka.

luksuzni sapun sa zeolitom
Recept za luksuzni sapun sa zeolitom

Ovaj luksuzni sapun sa zeolitom pruža izuzetnu čistoću i detoksikaciju kože. Zeolit u njegovu sastavu je mineral vulkanskog podrijetla koji je ujedno i najsnažniji prirodni detoksikator

Pokloni sebi užitak prirode

Provjerite! Moglo bi Vam se svidjeti...

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo.