Proizvodnja sapuna – legalizacija

proizvodnja sapuna legalizacija

Što je potrebno da bi stavili kozmetičke proizvode (u što spadaju i sapuni) na tržište? Što su GMP I PIF? Da li se sapun može deklarirati kao suvenir a ne kao kozmetički proizvod? Da li proizvodnja sapuna može spadati pod kućnu radinost i može li biti dodatna djelatnost OPGa? Da li su za proizvodnju sapuna potrebna dodatna rješenja ili su dovoljna ona za proizvodnju ostalih kozmetičkih proizvoda?

Što je potrebno da bi stavili kozmetičke proizvode na tržište?

Najbolje bi bilo imati vlastiti poslovni prostor sa tri prostorije. Idealno: skladište sirovine i ambalaže, proizvodnja-laboratorij, skladište gotovih proizvoda, sanitarni čvor i građevinska dozvola. Legalizacija prostora zahtjeva da takav prostor  morate adaptirati tako da udovoljava svim propisima koje zahtjeva Ministarstvo zdravlja.  Grubo rečeno to znači da su pod i zidovi do 180 cm obloženi urednim keramičkim pločicama, uredni zidovi i plafon (bez vlage), zaštita na rasvjeti, inox namještaj, odgovarajući sudoperi, vatrogasni aparat i još niz propisanih atesta.

Ima toga prilično ali zadržala sam se na najbitnijim stavkama. Spomenut ću umjerenu i ovjerenu vagu (7000 Kn). Uz potpuno opremljen prostor i napisan elaborat vaše dobre proizvođačke prakse (GMP -good manufacture practice) podnosite zahtjev Ministarstvu zdravlja te nakon njihovog uviđaja na terenu dobivate rješenje da ispunjavate uvjete iz Hrvatske norme o smjernicama za dobru proizvođačku praksu iz područja kozmetike (HRN EN ISO 22716). Papire i ateste za dobivanje norme smo skupljali više od godine dana.

Možete sklopiti ugovor sa osobom koja već  ima registriran objekt  koji ispunjava posebne uvjete za  proizvodnju predmeta opće upotrebe-kozmetičkih proizvoda. Time ste uštedjeli  veliki dio troška ulaganja u opremanje prostora. Po mojoj procjeni, cijena opremanja prostora za proizvodnju sapuna (uz sve potrebne pripadajuće ateste i dokumentaciju) iznosi između 60000 i 100000 kuna. U slučaju da odlučite koristiti iznajmljen prostor sa postojećim posebnim uvjetima i dalje trebate napisati elaborat dobre kozmetičke prakse i tu praksu i provoditi te tražiti ishodovanje norme.  Naravno, sve imate napisano na stranicama Ministarstva zdravlja – vodič za proizvodnju kozmetičkih proizvoda.

PIF i GMP

Nakon što ste dobili normu, za svaki proizvod morate imati PIF (product information file) i redovito voditi dokumentaciju.  Ljudi koji Vam uvode dobru proizvođačku praksu za taj posao uzimaju oko 10000 Kn, a PIF svakog proizvoda otprilike iznosi  6000 Kn po proizvodu. O PIFu detaljnije pročitajte na stranicama Ministarstva zdravlja. Ministarstvo zdravlja nekoliko puta godišnje održava tečajeve o stavljanju proizvoda na tržište (500 Kn) pa savjetujem da ih posjetite. Tamo se objašnjava kako upisivati podatke na cpnp-u portalu te  što sve treba biti napisano na ambalaži vašeg proizvoda i kako ona treba izgledati ( inci, rok trajanja, specijalne tvrdnje i ostali navodi…) kao i gdje(hzjz) napraviti SAFETY ASSESSMENT.

Ako imate GMP tj. dobru proizvođačku praksu znači da se pridržavate svega napisanog iz elaborata dobre proizvođačke prakse koji ste sami napisali ili uz pomoć osobe koja uvodi GMP. PIF je skraćenica od “product information file” i znači da posjedujete svu potrebnu papirologiju o proizvodu prije stavljanja na tržište te da uredno vodite tu papirologiju i dalje. Ako želite naučiti proizvoditi sapune hladnim postupkom imamo vrlo kvalitetnu radionicu gdje dajemo odgovore na sva Vaša pitanja vezano za proizvodnju sapuna hladnim postupkom.

Da li se sapun može deklarirati kao suvenir?

Proizvodnja sapuna za pranje tijela ili ruku tj. toaletnih sapuna spada pod djelatnost proizvodnje kozmetičkih proizvoda i nikako ne spada u djelatnosti izrade suvenira.


Da li proizvodnja sapuna može spadati pod kućnu radinost? Proizvodnja sapuna je djelatnost koja ne spada u djelatnosti kućne radinosti! Za proizvodnju sapuna morate ispunjavati posebne uvjete za proizvodnju kozmetičkih proizvoda. Proizvodnja sapuna zahtjeva da imate tvrtku, obrt ili OPG.

Da li proizvodnja sapuna može biti dodatna djelatnost OPGa?

Opis dopunske djelatnosti (2.5): izrada eteričnih ulja, kozmetičkih proizvoda i drugih neprehrambenih proizvoda i predmeta opće upotrebe.


Da bi dobili ovu dopunsku djelatnost od agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju morate posjedovati već spomenutu normu o smjernicama za dobru proizvođačku praksu iz područja kozmetike. 

Da li su za proizvodnju sapuna potrebna dodatna rješenja?

Pogon za proizvodnju sapuna, ukoliko koristite NATRIJEV HIDROKSID (NaOH), mora ispunjavati posebne propisane uvjete u pogledu prostora, opreme, radnika i zaštite na radu za uporabu opasnih kemikalija.  (Ukoliko ne koristite natrijev hidroksid, vi ne radite sapune nego samo prelijevate gotove sapune, jer bez natrijevog ili kalijevog hidroksida nije moguće dobiti sapun). Uglavnom, vaš pogon  mora imati dodatnu dozvolu od Ministarstva zdravlja, a za to se morate obratiti vašem lokalnom odjelu sanitarne inspekcije!

Osim već spomenute adaptacije prostora svakako morate imati sistem  ventilacije (nas je ventilacija koštala 12000Kn)  te atest (zapisnik) o funkcionalnosti ventilacije, gromobran i atest gromobrana (svaki atest i potvrda košta otprilike 750 Kn), potvrde o radu na siguran način, potvrde o osposobljavanju ovlaštenika iz zaštite na radu, ugovore sa tvrtkama koje zbrinjavaju opasni otpad…
Potrebno  je i imati zaposlenu ODGOVORNU OSOBU za rad s kemikalijama koja ima odgovarajuću visoku stručnu spremu i koja mora završiti tečaj za odgovornu osobu za rad s opasnim kemikalijama. Tečaj se polaže u Hrvatskom zavodu za toksikologiju i antidoping (cca 2500 Kn). Obnavlja se svakih pet godina.

Ovaj tekst je informativne prirode i ne preuzimamo nikakvu odgovornost za moguće štete nastale zbog čitanja istog. Ovim tekstom prenosimo isključivo vlastito iskustvo. Ministarstvo zdravlja je nadležno za sve stavke vezane za stavljanje kozmetičkih proizvoda na tržište. Određene rečenice su prepisane s njihovih stranica. Tekst je napisan u dobroj namjeri (nakon brojnih telefonskih upita) kako bi pomogli pri odluci onima koji razmišljaju o bavljenju ovim poslom. Napominjemo da se ne bavimo savjetovanjem oko uvođenja GMP kao ni oko PIF-a. Molimo ne zovite nas vezano za tu problematiku i javite se osobama koje to rade.

 

Moglo bi Vas zanimati:

recept za izradu sapuna za bebe
Sapun za bebe od svinjske masti

Sapun za bebe nikada ne bi smio sadržavati bojila, mirise i dodatke kako ne bi iritirao osjetljivu i nježnu kožu bebe. Za ovaj sapun potrebna su vam samo tri sastojka.

Pokloni sebi užitak prirode

Provjerite! Moglo bi Vam se svidjeti...

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo.